KSZK - korszerű oktatás módszertani képzés-sorozat
"Mini train-the-trainer képzés - kultúraváltás a közigazgatásban"

A KSZK (Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ) azzal bízta meg cégünket, hogy a közigazgatási továbbképzésekben dolgozó akkreditált oktatói egy csoportjának (5 csoportban, összesen 92 főnek) a frontális, tudásátadó típusú oktatói módszerek kiegészítéseként tartson egy "train-the-trainer" programot.

A képzés célja az volt, hogy bővüljön az oktatók módszertani eszköztára, felkészültsége és kompetenciája. A programra való jelentkezés önkéntes alapon történt. A résztvevők különböztek abban, hogy hány év tapasztalatuk van a képzés területén ill. tartottak-e már tapasztalati tanuláson alapuló tréninget.
A résztvevők számára azért volt hasznos a képzés, mert:
  • új szemléletet, módszertant és eszközöket kaphattak, amit beépíthetnek saját képzési repertoárjukba;

  • az egymásnak adott visszajelzéseken és a kitöltött kérdőíveken keresztül fejlődött az önismeretük a csoportmunkákban;

  • egy másfajta szervezeti kultúra részeként újszerű időstruktúrát tanulhattak a résztvevők.

Tapasztalatok, tanulságok:
A résztvevők többsége érkezéskor szkeptikusnak mutatkozott a tréninggel kapcsolatban. A felnőttoktatás területéről érkezvén, ez érthető is volt. A kezdeti fenntartást a 3,5 nap során fokozatosan növekvő elfogadás és lelkesedés váltotta fel.

A program végére érzékelhetővé vált, hogy a résztvevők egy meghatározó köre, a közigazgatási oktatási szituációktól részben eltérő, interaktív elemekben gazdag, új szemléletet hordozó módszert és eszközöket igyekszik illeszteni saját munkája metódusaihoz.

A saját élményű részeket is tartalmazó 3,5 napos képzés megfelelő fejlődési ívet kínált a résztvevőknek a majdani saját, tréning elemekkel gazdagított képzések megtartásához, valamint az önismereti munkához is.

A gyakorlatok és az elmélet aránya megtalálta a megfelelő egyensúlyt a különböző csoportok igényei szerint. Sok módszertani kérdés merült fel, amelyekkel részletesen foglalkoztunk.
A Creanova Kft. a Flow Csoport tagja
cím:
1146 Budapest, Zichy Géza u. 5.
tel.:
1 / 221 6464
fax:
1 / 343 0003
web:
www.flowcsoport.hu
Intézményi akkreditációs lajstromszám: AL-1982
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00022-2008